Czy jeśli ma się cukrzycę, trzeba całkowicie zrezygnować ze słodyczy? Oczywiście, że nie! Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku są słodkości przyrządzane samemu w domu – wystarczy trzymać się kilku wytycznych. Dzięki nim przygotowanie ciastek dla diabetyków będzie bezpieczne i szybkie. Jesteście ciekawi, jak upiec ciastka dla diabetyków dla siebie, a może pragniecie zrobić niespodziankę komuś bliskiemu? Ten artykuł smacznie poda Wam garść wiedzy, a na koniec poczęstuje przepisem na ciastka maślane dla diabetyków!
Czego nie mogą diabetycy?
Dieta cukrzycowa opiera się na przygotowywaniu posiłków o niskim indeksie glikemicznym (IG), które nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Indeks glikemiczny to parametr, który pomaga określić wpływ żywności na wzrost cukru. Produkty, które odznaczają się niskim IG wchłaniają się wolniej, dzięki czemu nie powodują wcześniej wspomnianych, niebezpiecznych dla cukrzyków skoków. Głównym produktem, który należy wykluczyć z diety jest oczywiście cukier oraz wszystkie produkty, które go zawierają. Sklepowe słodycze czy słodkie napoje gazowane całkowicie odpadają. Do tej listy zakazanych rzeczy należy również wliczyć kupne wypieki, takie, jak ciasta, ciastka czy drożdżówki lub pączki. Dlatego trzeba polegać na własnych kulinarnych umiejętnościach – istnieje wiele zamienników cukru, których można użyć, by nawet diabetyk mógł zjeść coś słodkiego i nie musiał sobie wszystkiego odmawiać. Są to np. ksylitol, czyli naturalny cukier brzozowy, który ma bardzo niski indeks glikemiczny i o 50% mniej kalorii niż cukier. Można również użyć erytrytolu czy stewii, które zupełnie nie wpływają na poziom cukru we krwi. Jednak jeśli chodzi o smak i poziom słodkości, słodzikiem najbardziej zbliżonym do cukru jest ksylitol. Nie zostawia on też żadnych posmaków. Trzeba jednak uważać na jego ilość, ponieważ spożywany w nadmiernych ilościach może powodować nieprzyjemne dolegliwości jelitowe. Ciastka dla diabetyków to jeden z przykładów pyszności, do którego można użyć ksylitolu.
Ciastka dla diabetyków przepisy
Jak przyrządzić ciastka maślane dla diabetyków? Ciastka dla diabetyków – przepisy są łatwe i szybkie. Ten uniwersalny przepis jest wyjątkowo prosty i nie ma w nim żadnych haczyków!
Składniki:
170g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 żółtko z dużego jajka
85g schłodzonego masła (prosto z lodówki)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki ksylitolu
1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło utrzeć na jasną masę za pomocą miksera. Dodać ksylitol i cukier z wanilią, ponownie utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać żółtko, utrzeć ponownie.
Dodać proszek do pieczenia, zmiksować, po czym dodawać mąkę partiami i na koniec wyrobić ręcznie. Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
W międzyczasie włączyć piekarnik i ustawić jego temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Możemy sobie chwilkę odpocząć czy obejrzeć serial!
Gdy wyjmiemy ciasto z lodówki, blat lub stolnicę należy podsypać mąką, po czym rozwałkować je na grubość około pół centymetra.
Ciastka wycinać za pomocą foremki lub szklanki, ułożyć je na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce piekarnika lub na natłuszczonej blaszce, po czym piec przez dziesięć minut lub do zezłocenia brzegów. Gotowe! Schłodzić przed podaniem.
Łatwe do przygotowania
Sami więc widzicie, że na ciasteczka dla diabetyków przepisy są łatwe do wykonania, a do tego tak samo wyśmienite, jak te z dodatkiem cukru! W dodatku są zdrowsze, więc będą świetną alternatywą dla wszystkich, nie tylko dla osób, które chorują na cukrzycę.