Ciastka bez cukru – poznaj przepis na pyszne ciasteczko dla diabetyka

ciastka dla diabetyków

Czy jeśli ma się cukrzycę, trzeba całkowicie zrezygnować ze słodyczy? Oczywiście, że nie! Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku są słodkości, które możesz przygotować samodzielnie w domu – wystarczy trzymać się kilku wytycznych i pomysłu. Dzięki temu przygotowanie ciastek dla diabetyków będzie bezpieczne (będzie tam dobry skład) i szybkie. Jesteście ciekawi, jak upiec ciastka dla diabetyków dla siebie, a może pragniecie zrobić niespodziankę komuś bliskiemu? Możesz sprawdzić, jak ten artykuł smacznie poda Wam garść wiedzy, a na koniec poczęstuje przepisem na kruche ciastka maślane dla diabetyków!

Czego nie mogą jeść diabetycy? Składniki do unikania

Dieta cukrzycowa opiera się na przygotowywaniu posiłków o niskim indeksie glikemicznym (IG), które nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Indeks glikemiczny to parametr, który pomaga określić wpływ żywności na wzrost cukru. Produkty i przekąski, które odznaczają się niskim IG, wchłaniają się wolniej, dzięki czemu nie powodują wcześniej wspomnianych, niebezpiecznych dla cukrzyków skoków.

Głównym produktem, który należy wykluczyć z diety, jest oczywiście cukier oraz wszystkie produkty, które go zawierają, w tym też czekolada. Sklepowe słodycze czy słodkie napoje gazowane całkowicie odpadają. Do tej listy zakazanych rzeczy należy również wliczyć kupne wypieki, takie, jak ciasta, ciastka czy drożdżówki lub pączki czekoladowe.

Dlatego trzeba polegać na własnych kulinarnych umiejętnościach – istnieje wiele zamienników cukru, których można użyć, by nawet diabetyk mógł zjeść coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, by nie musiał sobie wszystkiego odmawiać. Są to np. ksylitol, czyli naturalny cukier brzozowy, który ma bardzo niski indeks glikemiczny i o 50% mniej kalorii niż cukier. Można również użyć erytrytolu czy stewii, które zupełnie nie wpływają na poziom cukru we krwi.

Zobacz także  Dlaczego małe dzieci zachowują się agresywnie?

Jednak jeśli chodzi o smak i poziom słodkości, słodzikiem najbardziej zbliżonym do cukru jest ksylitol. Nie zostawia on też żadnych posmaków. Trzeba jednak uważać na jego ilość, ponieważ spożywany w nadmiernych ilościach może powodować nieprzyjemne dolegliwości jelitowe. Ciastka dla diabetyków to jeden z przykładów pyszności, do którego można użyć ksylitolu.

Ciastka dla diabetyków – zobacz przepis na słodkości bez cukru

Jak przyrządzić ciastka maślane dla diabetyków, które będą mogli zjeść do popołudniowej kawy albo na Święta Bożego Narodzenia? Ciastka dla diabetyków mogą Cię zachwycić – przepisy są łatwe i szybkie, a dodatkowo są to zdrowe słodkości. Ten uniwersalny przepis jest wyjątkowo prosty i nie ma w nim żadnych haczyków! Oto pyszne ciastka dla cukrzyka.

Składniki na ciasteczko bez cukru

  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • 85 g schłodzonego masła (prosto z lodówki)
  • 1 laska prawdziwej wanilii
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie ciasteczka dla diabetyka

  1. Ciastko bez cukru dla diabetyków rozpocznij od utarcia masła na jasną masę za pomocą miksera. Dodaj ksylitol i wanilię, ponownie utrzyj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj żółtko, utrzyj ponownie.
  2. Dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj, po czym dodaj mąkę partiami i na koniec wyrób wszystko ręcznie. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut (rekomendujemy 30 minut).
  3. W międzyczasie włącz piekarnik i ustawić jego temperaturę na 180 st. Celsjusza. Możesz sobie chwilkę odpocząć czy obejrzeć serial!
  4. Gdy wyjmiesz ciasto z lodówki, blat lub stolnicę należy podsypać mąką, po czym rozwałkować je na grubość około pół centymetra.
  5. Ciastka wycinaj za pomocą foremki lub szklanki, ułóż je na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce piekarnika lub na natłuszczonej blaszce, po czym piecz przez dziesięć minut lub do zezłocenia brzegów. Twój pyszny domowy deser gotowy! Warto je jednak ostudzić przed podaniem.
Zobacz także  Dlaczego warto jeździć konno?

Łatwe do przygotowania ciastka bez cukru

Sami więc widzicie, że na ciasteczka dla diabetyków przepisy są łatwe do wykonania, a do tego tak samo wyśmienite, jak te z dodatkiem cukru! W dodatku jest to zdrowszy wybór, więc będą świetną alternatywą dla wszystkich, nie tylko dla osób, które chorują na cukrzycę. Porcje ciastek przed wypiekiem można połączyć z kokosowymi wiórkami.