Masło czy margaryna – który wybór jest zdrowszy? Czym smarować pieczywo?

margaryna bez oleju palmowego

Masło czy margaryna? Spór dotyczący wyboru tłuszczu do smarowania trwa od wielu lat. Które smarowidło wpływa korzystniej na nasze zdrowie? W tym rankingu zdecydowanie wygrywa margaryna, głównie dlatego że zawiera znacznie mniej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. W codziennej diecie najlepiej sprawdzi się margaryna bez oleju palmowego, zarówno ze względów zdrowotnych, jak i etycznych. Dowiedz się więcej o wpływie smarowideł do kanapek na Twoje zdrowie.

Masło czy margaryna? Spór dotyczący wyboru tłuszczu do smarowania trwa od wielu lat. Które smarowidło wpływa korzystniej na nasze zdrowie? W tym rankingu zdecydowanie wygrywa margaryna, głównie dlatego, że zawiera znacznie mniej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. W codziennej diecie najlepiej sprawdzi się margaryna bez oleju palmowego, zarówno ze względów zdrowotnych, jak i etycznych. Dowiedz się więcej o wpływie smarowideł do kanapek na Twoje zdrowie.

Czym smarować kanapki? Masło – wpływ na zdrowie

Masło jest produktem naturalnym pochodzenia zwierzęcego. Zgodnie z polskim prawem, masłem i masłem extra nazywa się produkty, o składzie 82-90% tłuszczu mlecznego. Produkty o obniżonym procencie tłuszczu, to tzw. masmixy. Masło zawiera aż 55% nasyconych kwasów tłuszczowych, a 2-3% to kwasy typu trans. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby ograniczać w swojej diecie produktów o wysokiej zawartości kwasów nasyconych i trans. Rezygnacja z masła na rzecz margaryny bez oleju palmowego, może w znaczący sposób pomóc w obniżeniu cholesterolu LDL. Dzięki tej jednej zmianie możesz zmniejszyć m.in. ryzyko chorób układu krwionośnego czy układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego, dlatego nie powinny sięgać po ten wyrób osoby będące na diecie wegańskiej.

Zobacz także  Kreatywna mama, czyli jak spędzać czas z dzieckiem

Masło vs. margaryna – czym różnią się tłuszcze?

Margaryna to produkt będący świetną alternatywą dla masła, ponieważ jest mniej kaloryczna. Dobrej jakości margaryna miękka składa się głównie z olei roślinnych i niedużej ilości tłuszczu stałego. Dodatkowo jest ona bogata w witaminę E, która jako antyoksydant, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Skład margaryny uzupełniany jest też witaminami A i D. Margaryna bogata jest również w pożyteczne kwasy omega-3 i omegą-6. Najnowsze badania potwierdzają, że dieta powinna być bogata w tłuszcze roślinne, a uboga w tłuszcze zwierzęce. Pozytywnie wpływa to na układ wieńcowy.

Stosowanie margaryn zamiast masła zaleca się także wśród dzieci i mogą być spożywane przez wegan. Warto jednak pamiętać o czytaniu etykiet z podanymi składnikami, aby uniknąć wysoko przetworzonych produktów. Najlepiej wybierać te margaryny, które posiadają jak najmniej konserwantów i sztucznych składników.

Margaryna bez oleju palmowego – zdrowszy wybór? Dlaczego warto postawić na tłuszcz roślinny?

Margaryna bez oleju palmowego i kokosowego jest znacznie lepszym wyborem ze względów społecznych oraz ekologicznych. Uprawianie palm olejowych prowadzi niestety do degradacji ekosystemów naturalnych. Wycina się znaczne ilości lasów tropikalnych, aby uprawiać palmy olejowe. W miejscu tych upraw dochodzi także do naruszania praw pracowniczych. Olej palmowy jest bardzo często używany w przemyśle spożywczym, czego skutkiem są nieodwracalne zmiany klimatyczne. Niektórzy producenci używają oleju palmowego z certyfikowanych upraw. Margaryna bez tłuszczu palmowego będzie zdecydowanie bardziej etycznym wyborem. Jest to istotny krok w kierunku odpowiedzialnego konsumpcjonizmu. Wśród produktów dostępnych w Polsce znajdziemy sporo przykładów tego typu producentów.

Dodatkowo warto wspomnieć, że olej palmowy uważa się za szkodliwy za zdrowia, ponieważ jest bogaty w tłuszcze trans. Mogą mieć one niekorzystny wpływ na wysokość cholesterol LDL, co wpływa na zwiększenie ryzyka chorób serca.

Zobacz także  Co na roczek dla dziewczynki? Najlepsze pomysły na prezent

Masło czy margaryna – spożycie. W jakich ilościach jeść?

Istotnym elementem wyboru smarowidła jest przestrzeganie zaleceń zdrowotnych i ilości spożywanego tłuszczu. Warto zadbać o to, aby w diecie przeważały tłuszcze pochodzenia roślinnego. Mają one zdecydowanie korzystniejszy wpływ na zdrowie. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że w skład zapotrzebowania kalorycznego tłuszczów nasyconych powinno pochodzić mniej niż 10%. Podczas używania smarowideł do kanapek, warto pamiętać, aby smarować chleb cienką warstwą tłuszczu. Margarynę można czasem używać wymiennie z hummusem lub awokado, bądź zamienić ją na serki do smarowania. Pozytywnie wpłynie to nie tylko na zdrowie, ale również urozmaicenie codziennych posiłków.

Zmianę masła na margarynę zalecają światowe organizacje, które zajmują się zdrowiem. Należy jednak pamiętać, że dieta każdego człowieka powinna opierać się w dużej mierze na owocach i warzywach. Wybierając tłuszcze do swojej diety, warto wybierać produkty bogate w nienasycone kwas tłuszczowe, należą do nich na przykład orzechy czy nasiona. Sporadycznie spożywane masło nie przyniesie negatywnych skutków, ale w dłuższej perspektywie czasu, warto wybierać zdrowszą opcję.