Kulinarne przygody z Zuzanną Kociołek

Jedzenie to jest fajna przygoda, a przynajmniej może tak być. W dużej mierze zależy to od tego, co dzieje się w dzieciństwie. Możemy dziecko jedzeniem zanudzić albo skutecznie mu je obrzydzić, ale możemy też sprawić, że będzie mu się przyjemnie kojarzyło. Jak zawsze – najwięcej zależy od nas, rodziców.

Możemy odkrywać przed dzieckiem feerię smaków, ich łączenia, przygotowywania ładnych (niekoniecznie infantylnych) i smakowicie pachnących potraw. A przede wszystkim możemy od małego zapraszać dziecko do przygody związanej z przygotowywaniem jedzenia.

Jasne, to wymaga wysiłku i – co nawet ważniejsze – czasu, więc mało kto jest w stanie codziennie gotować z dziećmi, ale już w weekend może to być świetny sposób na wspólną aktywność. Pod okiem dorosłego dzieci świetnie radzą sobie w kuchni, nawet z użyciem noża, choć to wymaga oczywiście naszej uwagi – przetestowaliśmy to i w domu, i w czasie różnych warsztatów kulinarnych, w których uczestniczyliśmy nie tylko z naszymi chłopcami, ale i z czteroletnią wówczas chrześnicą.

Kulinarną przygodę możemy zacząć razem z Zuzanną Kociołek. Zuzanna to ośmioletnia dziewczynka, która urodziła się w wieku ośmiu lat, wyskakując z kociołka. Razem ze swoim tatą przeżywa rozmaite przygody w świecie, w którym wszystko zrobione jest z jedzenia. Choć Zuzanna jest dziewczynką, i to ośmioletnią, to jej przygody spodobają się też chłopcom, również tym młodszym.

Przeurocza, pięknie ilustrowana książka, którą napisał Maciej Rożen (nazwisko autora, jak widać, pasuje do tematyki) oprócz przygód Zuzanny zawiera przepisy na różne smakowite i – co ważne – zdrowe dania, które dziecko może przygotować. Przepisy adresowane są do dzieci, nie do rodziców, a autor roztropnie zaznacza, w którym momencie dziecko powinno poprosić o pomoc osobę dorosłą.

Nie chcielibyście wspólnie ze swoimi dziećmi skorzystać z magicznych receptur i przygotować na przykład jogurtowego śniadania owocowspinaczy, smoczych burgerów albo kisielowej platformy wydobywczej? Ślinka sama cieknie. Warto pamiętać, że dziecko bardzo chętnie zje to, co samo (z pomocą rodziców) przygotowało.


Maciej Rożen – Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku
Książkę kupisz tutaj

Obserwuj

Jakub Śpiewak

Mąż, tata dwóch chłopców - Fabiana i Benia oraz dwójki dorosłych dzieci. Autor tekstów, grafik, fotograf i opiekun techniczny Mądrych Rodziców. Bloger znany jako Spesalvi. Prywatnie bawi się muzyką i fotografią, fan Mike'a Oldfielda i Sabatonu.
Jakub Śpiewak
Obserwuj

Latest posts by Jakub Śpiewak (see all)

POLECAMY