
Nie daj się jesiennej chandrze
Jedną z najbardziej kolorowych pór roku jest jesień. To właśnie w tym okresie oglądamy dynamiczny wybuch nasyconych barw i odcieni czerwieni, żółci, brązu i ciemniej zieleni, eksponowanych przez promienie słoneczne. Co jednak w sytuacji, gdy doświadczamy deszczowej aury i dopada nas jesienny „blues“? Spadek formy gwarantowany. Niezależnie od tego, czy jesteśmy wyczuleni na zmianę pogody czy nie.
W obecnych czasach wiele osób doświadcza sezonowego zaburzenia nastroju określanego mianem SAD (Seasonal Affective Disorder). Osoby dotknięte smutkiem są ospałe, brakuje im energii oraz częściej sięgają po słodycze. Jak przetrwać i nie dać się chandrze?
Wprowadźmy zdrowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Warto także zwiększyć w jadłospisie udział mleka i produktów mlecznych bogatych w tryptofan należący do aminokwasów egzogennych, który pomaga zwalczyć ponury nastrój. Składnik ten jest prekursorem „hormonu szczęścia” serotoniny. Odpowiada ona za lepsze samopoczucie, apetyt, a jej niedobór może prowadzić do depresji. Tryptofan pomaga w stanach lękowych, nadmiernym stresie i bezsenności. Jednym słowem dobroczynnie działa na układ nerwowy naszego organizmu. Ponadto wspomaga budowę masy mięśniowej, jak również wzmacnia układ odpornościowy i reguluje procesy przemiany materii.
Naturalnym źródłem tryptofanu są produkty białkowe, a wśród nich mleko, twaróg i sery żółte, a także drób. Aminokwas ten zawierają także takie produkty np. jak: ryby, soja, banany, ananasy, szpinak, rośliny strączkowe, słonecznik i pestki dyni.
Produkt | Zawartość w 100g produktu |
Parmezan | 519 mg |
Mleko odtłuszczone w proszku | 433 mg |
Gouda | 404 mg |
Cheddar pełnotłusty | 393 mg |
Ser edamski tłusty | 379 mg |
Camembert | 309 mg |
Ser twarogowy chudy | 272 mg |
Ser twarogowy półtłusty | 257 mg |
Ser feta | 219 mg |
Serek twarogowy, ziarnisty | 121 mg |
Jogurt naturalny | 55 mg |
Mleko 3,2% | 40 mg |
Kefir | 40 mg |
Maślanka | 35 mg |
*Na podstawie „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2017.
Aby tryptofan mógł przedostać się do mózgu i zadziałać jako hormon szczęścia potrzebuje towarzystwa węglowodanów. Znajdziemy je m.in. w zbożach, ryżu, i kaszy. Dodatkowo lepiej będzie wchłaniany gdy zadbamy o odpowiednią podaż witamin B6, C oraz magnezu.
Znakomitym sposobem na stresujący dzień jest szklanka ciepłego mleka z dodatkiem miodu, cynamonu i wanilii.