
Ciasteczka dla diabetyków
Jeśli chorujesz na cukrzycę, nie musisz rezygnować z jedzenia słodyczy. Z powodzeniem zastąpisz rozmaite łakocie odpowiednikami przyjaznymi cukrzykom. Dzięki tym przepisom możesz sprawić sobie odrobinę przyjemności.
Czekoladowe ciasteczka owsiane
Składniki:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki rozdrobnionych migdałów
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, drobno posiekana
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonych migdałów i siemienia lnianego
Masło i mleko podgrzać na małym ogniu. Do suchej miski wsypać wszystkie suche składniki. Całość wymieszać i połączyć z podgrzanym masłem z mlekiem i dwoma jajkami. Nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Ciasteczka bananowo-kokosowe
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zblenduj składniki. Ręcznie formuj płaskie okrągłe ciasteczka albo wylep masą foremki. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem i piecz przez 20-30 minut.
Ciasteczka marchewkowe
Składniki:
- 150 g startej marchewki
- 400 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka stewii
- Kostka masła
- Dżem bez cukru
Mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z masłem. Dodać marchew, słodzik i dokładnie połączyć. Rozwałkować na placek grubości 5 mm i wycinać krążki szklanką. W połowie ciasteczek wyciąć środki małym kieliszkiem. Składać oba rodzaje krążki, przekładając je najpierw dżemem. Układać na blaszce. Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka z mąki kokosowej
Składniki:
- 70 g mąki kokosowej
- 50 g cukru brzozowego lub ksylitolu
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek oleju kokosowego
Wymieszać wszystkie składniki. Masa powinna być miękka i plastyczna. Z ciasta formować kulki, spłaszczyć je i ułożyć na blasze. Piec przez 18 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać ciasteczka cukrem-pudrem przygotowanym wcześniej z ksylitolu.
Amarantuski
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka daktyli
- 1 szklanka poppingu amarantusowego
- ½ szklanki sezamu
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 garść nasion słonecznika
- 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich
Daktyle zalać gorącą wodą tak, aby przykryła ona bakalie. Gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, cały czas mieszając. Ostudzoną masę wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować małe kuleczki i rozgnieść je na blaszce. Piec krótko w 180 stopniach, dopóki ciasteczka się nie zarumienią.
Ciasteczka gruszkowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka ziaren słonecznika i orzechów włoskich
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1 kg gruszek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka oleju
Zmielić orzechy i słonecznik. Gruszki obrać i zblendować na masę. Dodać zmielone orzechy, sezam, cynamon i mąkę. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pokroić na małe kwadraciki.
Jeśli mamy ochotę na domowe wypieki, warto pamiętać o zdrowotnych ograniczeniach. Ciasteczka dla diabetyków smakują wspaniale i w niczym nie ustępują tym zwykłym. W dodatku zaproponowane przepisy są szybkie, proste i tanie.
MK
Przepisy kulinarne dla diabetyków znajdziesz na: slodziak.eu/przepisy-kulinarne-dla-diabetykow/.