
Placuszki ze śliwką kalifornijską – #KulinarnaSobota
W ramach cyklu #KulinarnaSobota mamy dla Was przepis na doskonałe placuszki ze śliwką kalifornijską. Przygotowanie powinno zająć ok. 10 minut, do tego smażenie – ok. 15 minut. Z przepisu wychodzi 8 placuszków.
Dla jasności: nie przez przypadek pojawia się tu śliwka kalifornijska. Przepis dostaliśmy bowiem od California Prunes Board.
Składniki:
- 100 g śliwek kalifornijskich
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 300 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- odrobina masła do smażenia

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce połącz jajka z mlekiem.
Powoli dodaj mokre składniki do suchych, aby powstało ciasto na placuszki.
Posiekaj śliwki kalifornijskie w drobne kawałki i dodaj do ciasta.
Na patelni rozgrzej masło i za pomocą łyżki nakładaj ciasto, smaż placuszki na złoto z obu stron.
Serwuj z ulubionymi owocami i miodem.
