• Kategoria: Archiwum
  • Data:

Zdrowe śniadanie dla dziecka – 3 smaczne przepisy

Namówienie dziecka do zdrowego jedzenia graniczy czasem z cudem. Niektóre dzieci na sam widok zielonego koloru uciekają z kuchni a słowa imbir, dynia czy siemię lniane siedzą w umyśle dziecka w jednej tylko kategorii „ble, ohyda”.

Jednak nie można się poddawać, zdrowe odżywianie naszych dzieci dzisiaj to mniejsze prawdopodobieństwo chorób cywilizacyjnych w przyszłości, a zatem szansa na dłuższe, zdrowsze i szczęśliwsze życie. Ale na efekty zdrowego odżywiania nie trzeba czekać aż tak długo, prawidłowo żywione dzieci mniej chorują, mają więcej energii, a więc więcej czasu na rozwój i naukę poprzez zabawę. Łatwiej im się skoncentrować, mają lepsze wyniki w nauce i zawodach sportowych. Jako matka 4 letniej Hani opracowałam w domu kilka śniadaniowych potraw, które córka zjada ze smakiem, a ja mam pewność, że moje dziecko zaczęło dzień od zdrowego i bogatego w składniki odżywcze posiłku.

Owsianka z bakaliami

owsianka

Składniki (na 3 osoby):

  • 2 mm plasterek świeżego imbiru
  • 10 suszonych daktyli
  • 1 jabłko
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • garść rodzynek
  • garść ziarenek słonecznika
  • 1 banan
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki mielonego sezamu (zamienienie z 2 łyżkami mielonego maku)
  • garść dowolnych orzechów
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane namocz w wodzie.
  2. Do garnka wlej 300 ml wody i zacznij podgrzewać, dodaj drobno pokrojony imbir i pokrojone w plasterki daktyle.
  3. Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki i na plasterki, dodaj do garnka.
  4. Dodaj płatki owsiane, rodzynki i ziarenka słonecznika.
  5. Gotuj mieszając do momentu, aż całość zgęstnieje. Dodaj pokrojonego w plasterki banana oraz cynamon, zmielone siemię, sezam. Całość wymieszaj.
  6. Na talerzach posyp dowolnymi orzechami.

Dzięki użyciu suszonych daktyli, rodzynek i banana otrzymuję słodkie śniadanie bez użycia cukru. Imbir i cynamon mają działanie rozgrzewające, pobudzają układ odpornościowy. Orzechy są ważnym źródłem zdrowych tłuszczy, odpowiadających za prawidłową budowę mózgu dziecka, wybieram ich różne rodzaje (włoskie, laskowe, pekan, migdały). Do owsianki zawszę dodaję mak lub sezam jako bogate źródła wapnia. Siemię lniane jest niewyczuwalne w smaku, a ma ogromne wartości zdrowotne. Tak przygotowaną owsiankę można wzbogacić dodając do niej owoce sezonowe, latem truskawki, śliwki, brzoskwinie, zimą pomarańcze i kiwi.

Bardzo dyniowe placki

dyniowe_placki

Składniki (na 3 osoby):

  • 1 kubek puree z dyni
  • 2 kubki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka domowego mleka migdałowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże jabłko
  • domowy dżem lub powidła śliwkowe

Wykonanie:

  1. W misce wymieszaj mąki i sodę.
  2. Dodaj mleko, wodę, olej i ponownie wymieszaj. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj więcej wody.
  3. Jabłko pokrój na ćwiartki i wkrój do masy.
  4. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor. Podawaj z domowym dżemem.

Placki i naleśniki to ulubione śniadanie wszystkich dzieci, także mojej córki. Białą mąkę zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, używam mieszanki mąk orkiszonej, gryczanej, owsianej, żytniej. Dzięki dodatkowi puree z dyni (jesienią mrożę większe ilości puree), placki są źródłem beta-karotenów. Używam mleka migdałowego, migdały są dobrym, roślinnym źródłem białka i wapnia. Jabłko jest bogatym źródłem pektyn – rozpuszczalnego błonnika.

Zielony koktajl z amarantusem

koktajl_z_amarantusem

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka pokrojonych zielonych liści (zamiennie szpinak, jarmuż, sałata rzymska)
  • 1 jabłko lub plaster ananasa
  • 1 szklanka mleka roślinnego (migdałowe, sojowe lub z orzechów nerkowca)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu lub maku
  • garść pestek dyni
  • amarantus ekspandowany

Wykonanie:

  1. W blenderze kielichowym umieść wszystkie składniki i zmiksuj na koktajl.
  2. Przelej do miseczek i posyp amarantusem.

Zamiast płatków z mlekiem daję mojemu dziecku zielony koktajl. Zielone liście to źródło chlorofilu, wapnia i przeciwutleniaczy. Świeże owoce są źródłem witamin i minerałów. Podobnie jak do owsianki, do koktajlu także dodaję sezam, mak i siemię lniane. Pestki dyni to źródło magnezu, żelaza i cynku. Słodkie płatki śniadaniowe zastąpiłam amarantusem, bogatym w żelazo i łatwo przyswajalne białko.

logo_JakZdrowoZyc

Więcej zdrowych przepisów dla całej rodziny na stronie www.JakZdrowoZyc.pl

Autor: Maria Pabich pasjonatka zdrowego odżywiania i aktywnego stylu życia. Od 20 lat trenuje biegi na orientację, w 2013 roku reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata w Finlandii. Pracuje w Uczniowskim Klubie Sportowym jako trener i wychowawca. Wspólnie z mężem prowadzi stronę www.JakZdrowoZyc.pl

Kanały społecznościowe:

 

 

10 sprawdzonych sposobów, jak wspomóc dziecko w nauce programowania - pobierz darmowy ebook

POLECAMY