• Kategoria: Archiwum
  • Data:

Płatki Nestlé CORN FLAKES już bez glutenu

Bezglutenowe płatki Nestlé CORN FLAKES – ten sam smak, teraz bez glutenu!

Ta wiadomość z pewnością ucieszy osoby cierpiące na nietolerancję glutenu oraz tych, którzy stosują dietę bezglutenową z konieczności lub z wyboru. Bezglutenowe Nestlé CORN FLAKES zachowały ten sam smak kultowych płatków kukurydzianych jak i dotychczasową cenę. Nowe CORN FLAKES’Y Nestlé są dostępne zarówno w lokalnych sklepach spożywczych, jak i w hipermarketach, na tych samych półkach, co ich klasyczny poprzednik.

Pomimo rosnącej popularyzacji produktów bezglutenowych na polskim rynku, zasadnicza większość dostępnych płatków śniadaniowych różni się znacząco zarówno wyglądem jak i smakiem od tradycyjnych płatków z glutenem. Co więcej, znalezienie bezglutenowych płatków śniadaniowych na tej samej półce co ich klasyczne odpowiedniki było dotychczas zwyczajnie niemożliwe. Świadomy tych trudności, polski producent płatków Nestlé, wychodzi naprzeciw konsumentom, którzy nie tolerują glutenu i zastępuje tradycyjne płatki kukurydziane wersją Nestlé CORN FLAKES bez glutenu.

Klasyczne płatki kukurydziane w swoim składzie zawierają ekstrakt słodu jęczmiennego, który jest źródłem glutenu. Sama kukurydza glutenu nie zawiera, ale zanim trafi na nasze stoły w postaci gotowego produktu może być narażona na kontakt z ziarnami pszenicy lub ziarnami innych zbóż, w których występuje on naturalnie. Producent płatków Nestlé wyizolował proces produkcyjny nowych CORN FLAKES’ÓW tak, aby nie doszło do zanieczyszczenia ich glutenem, co zostało potwierdzone licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, przyznawanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Nowa wersja kultowych CORN FLAKES’ÓW została dodatkowo wzbogacona w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy.

Dowiedz się więcej o płatkach bez glutenu

Corn Flakes bez glutenu

Zapiekane owoce z chrupiącą posypką

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 40 min
6 porcji

Składniki:

  • 4 średniej wielkości świeże mango obrane i pokrojone w 2-5 cm kawałki (500 g)
  • 500 g świeżych lub mrożonych (rozmrożonych i odsączonych) truskawek
  • 45 g (3 stołowe łyżki) brązowego cukru
  • 30 ml (2 łyżki stołowe) soku z pomarańczy
  • 5 g (1 łyżeczka) mielonego cynamonu
  • 500 g Nestlé® CORN FLAKES bez glutenu
  • 75 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich

Krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Posmaruj tłuszczem spód i boki kwadratowej formy do pieczenia (o boku 20 cm)
  2. Ułóż w formie mango i truskawki. W małej miseczce zmieszaj brązowy cukier z pomarańczowym sokiem i cynamonem. Tak przygotowanym syropem polej owoce.
  3. Całość piecz 20 minut, a następnie posyp pokruszonymi płatkami Nestlé® CORN FLAKES bez glutenu. Piecz całość jeszcze ok. 10 minut lub do momentu, aż syrop zbrązowieje, a owoce po nakłuciu widelcem będą miękkie

Wartość odżywcza

  • Porcja zawiera:  Energia 310 kcal (energia z tłuszczu 50 kcal); tłuszcz 5 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g, kwasy tłuszczowe trans 0 g); cholesterol 0 mg; Sód 220 mg; potas 530 mg; węglowodany 60 g; błonnik 6g; białko 5 g
  • % Dziennych Referencyjnych Wartości Spożycia : witamina A (50%), witamina C (90%), wapń (6%), żelazo (6%)

 

10 sprawdzonych sposobów, jak wspomóc dziecko w nauce programowania - pobierz darmowy ebook

POLECAMY