• Kategoria: Archiwum
  • Data:

Potrawy z 3 sercami – konkurs jubileuszowy – wyniki

[dropcap size=”350%” textcolor=”#dd3333″]G[/dropcap]Gdy przekraczaliśmy kolejny okrągły i radosny dla nas próg, tym razem 150.000 fanów na Facebooku, ogłosiliśmy konkurs jubileuszowy. Najwyższy czas, by jednoosobowe jury po burzliwych obradach ogłosiło jednomyślny wynik konkursu.

W ramach konkursu prosiliśmy Was o przygotowanie, najlepiej wspólnie z dzieckiem, potrawy zawierającej motyw 3 serc, nawiązujący z jednej strony oczywiście do naszego logotypu, a z drugiej do gorących serc wszystkich naszych facebookowych przyjaciół, dzięki którym w ok. 30 minut udało się online zebrać 16.000 złotych na leczenie chorego Artura.

W tym miejscu wypada złożyć istotne oświadczenie:

Szacowne Jednoosobowe Jury Konkursu Jubileuszowego bardzo przeprasza za opóźnienie w ogłoszeniu wyników konkursu, no, ale wybór był trudny. Tak, jury oczywiście wie, że każde jury tak się tłumaczy, ale to i tak lepsze niż wyjaśnienia awarii systemu informatycznego Państwowej Komisji Wyborczej, prawda? No, co tu kryć: Jury poza byciem jury prowadzi jeszcze stronę i fanpage i się jury nie ogarnęło. Taka prawda. Jury przeprasza i już przechodzi do tego, co najważniejsze.

Najważniejsze zaś są oczywiście wyniki konkursu. Zanim jednak jury przejdzie do najważniejszego, to warto napisać słów parę o nagrodach. Jury przyznało 3 równorzędne nagrody, 1 wyróżnienie oraz 1 wyróżnienie dodatkowe. Przesyłki dla nagrodzonych, którym serdecznie gratulujemy, wysyłamy pocztą. A teraz o tym, co w przesyłkach.

Nagrody:

Są na zdjęciu, ale warto opisać. 3 równorzędne nagrody to zestawy, na które składają się wydane nakładem Wydawnictwa Muza trzy książki z serii “Magiczne dzieci” autorstwa Sally Gardner:

  1. Chłopiec szybki jak strzała
  2. Chłopiec, który umiał lata
  3. Najmniejsza dziewczynka na świecie

A do tego w przesyłce upominek dodatkowy, widoczny na głównym zdjęciu ilustracyjnym, czyli pendrive.

Wyróżnienia natomiast to obiecane bransoletki od Ence Pence, tzn. po jednej :)

DSC_0928

Nagrody pochodzą od firm:

muza

 

encepence

 

Paulina Sawicka – nagroda nr 1

Swoje przepisy Paulina opublikowała na prowadzonym przez siebie blogu kulinarnym Bajka o jedzeniu, który warto odwiedzić.

Magdalena Olszewska – nagroda nr 2

magdalena-olszewska-1

Serca w galaretce

Składniki:

  • Galaretka 2 szt.
  • 300 ml mleka kondensowanego słodzonego
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

  1. Mleko kondensowane zagotować, a następnie zostawić do przestudzenia.
  2. Żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.
  3. Żelatynę dodać do mleka, wymieszać, a następnie wylać do dużego płaskiego naczynia, tak by sięgało na wysokość ok 1 cm. Umieścić w lodówce do stężenia.
  4. Galaretkę rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
  5. Z przygotowanej z mleka galaretki wyciąć wybrany kształt. Przykleić go do wewnętrznej ścianki miseczki/kieliszka/pucharku. Dodatkowo wykroić okrąg, który zostanie umieszczony na galaretce.
  6. Tężejącą galaretką wypełnić naczynia. Umieścić w lodówce.

Joanna Szczepańska – nagroda nr 3

joanna-szczepanska-dynie

Ciasteczka dynie z serduszkiem

na ciasteczka:
– mąka pszenna tortowa lub krupczatka: 300 g
– zimne masło 82%: 200 g
– cukier puder zwykły: 100 g
– małe jajko
– aromat pomarańczowy: 1 łyżeczka
na lukier:
– cukier puder: 2 szklanki
– gorąca woda: 4-5 łyżek
– barwnik pomarańczowy w żelu : 1 kropla
– barwnik zielony w żelu: 1 kropla lub mniej
ponadto:
mąka do podsypywania blatu: 6-8 łyżek

Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier puder, aromat i jajko, połączyć. Zawinąć w folię, ostawić do lodówki na 30 minut. Do naczynia wsypać cukier puder, dodawać stopniowo gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Lukier powinien być gęsty, aby nie spływał z ciastek. Lukier podzielić na pół. Do jednej części dodać barwnik pomarańczowy, wymieszać. Do drugiej zielony, połączyć. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką wykrawać ciasteczka, mogą to być różne kształty, u mnie jest to dynia lub jak ktoś woli jabłuszko. Ciasteczka układać na blasze. Wstawić do piekarnika, piec 12-13 minut. Gdy porcja ciastek będzie w piekarniku, rozwałkować drugą część ciasta i powtórzyć czynności. Ciasteczka wystudzić. Każdego ciasteczko lukrować i gdy lukier wyschnie, na wierzchu wykonać dekorację w kształcie serduszka ( w innym kolorze niż tło).

joanna-szczepanska-koniczyny

Koniczynki czterolistne pieczone z sercem

na ciasteczka:
– mąka pszenna tortowa lub krupczatka: 300 g
– zimne masło 82%: 200 g
– cukier puder zwykły lub z aromatem cytrynowym: 100 g
– małe jajko
– aromat śmietankowy: 1 łyżeczka
na lukier:
– cukier puder: 1 szklanka
– gorąca woda: 2 łyżki
– barwnik zielony w żelu: 1 kropla lub mniej
ponadto:
mąka do podsypywania blatu: 6 łyżek

Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier puder, aromat śmietankowy i jajko, połączyć. Zawinąć w folię, ostawić do lodówki na 30 minut. Do naczynia wsypać cukier puder, dodawać stopniowo gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Lukier powinien być gęsty, aby nie spływał z ciastek. Dodać kroplę barwnika, połączyć. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Foremką wykrawać ciasteczka, mogą to być różne kształty, u mnie jest to koniczyna, w dodatku czterolistna. Ciasteczka układać na blasze. Wstawić do piekarnika, piec 12-13 minut. Gdy porcja ciastek będzie w piekarniku, rozwałkować drugą część ciasta i powtórzyć czynności. Ciasteczka wystudzić. Każdego ciasteczko udekorować lukrem w kształt serca.

Urszula Tuszyńska – wyróżnienie

Urszula Tuszyńska

Jest to pieczony bakłażan przyprawiany na ostro (dla synka wersja łagodniejsza;)) podawany z posiekanym pomidorem bez skórki i schłodzonym jogurtem naturalnym. Bakłażana myjemy (to rola naszego dwulatka)  i kroimy na grube plastry, ok. 1,5 – 2 cm. Bakłażan jest miękki, więc Adrian (nasz dwulatek) przyciskając foremki wycina w nim serca. Plastry obustronnie malujemy oliwą, dwulatek spokojnie sobie poradzi z tym wcześniej przygotowanym przez nas silikonowym pędzlem. Następnie plastry wspólnie posypujemy solą, mielonym czosnkiem, odrobiną pieprzu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na blasze, na górnej półce piekarnika. Każdą stronę pieczemy aż ta się zarumieni tj. 6-7 minut. Upieczony w ten sposób bakłażan podajemy ze świeżym pomidorem, dziecko pomaga w wykładaniu jogurtu naturalnego. W wersji dla dorosłych całość na koniec posypujemy ostrą papryką (może być mieszanka).

Anna Witas-Lis -wyróżnienie dodatkowe

10 sprawdzonych sposobów, jak wspomóc dziecko w nauce programowania - pobierz darmowy ebook

POLECAMY