Smacznie, kolorowo, wyjątkowo

Świat w wyniku pandemii wirusa bardzo się zmienił, niestety niektóre problemy zostały i przybierają na sile. Tak się dzieje w przypadku otyłości i nadwagi, które w wyniku nieprawidłowego odżywiania i braku aktywności w warunkach izolacji szczególnie dotykają dzieci. Co każdy rodzic może zrobić by przerwać te błędne koło?

Już teraz, właśnie w tym czasie, warto popracować nad zdrowymi nawykami żywieniowymi naszych najmłodszych. Niektórzy z was z pewnością zapytają w jaki sposób mam to zrobić, gdy dziecko ciągle odmawia spożywania np. warzyw, mleka i jego przetworów. W pierwszej kolejności  konsekwentnie proponuj mu, (ale nie wmuszaj)  zdrowe produkty żywnościowe.

Wykorzystaj ciekawość dziecka i wyczaruj na talerzu kolorowe posiłki, ponieważ oprócz zmysłu smaku i węchu każdy z nas niezależnie od wieku kieruje się również zmysłem wzroku. W końcu jemy oczami. Barwa i odpowiednia konsystencja dania  o wiele bardziej zachęca do jedzenia niż biała zmiksowana mazia. Dlatego też biały twarożek będzie przyciągał uwagę, jeśli dodamy do niego wiosenne nowalijki np. szczypiorek, rzodkiewkę, cebulkę. Jeżeli próbujesz zachęcić swoją pociechę do jedzenia owsianki podawaj ją z owocami takimi jak: jabłko, pomarańcza, borówka oraz posyp ją orzechami.

Pamiętaj także o odpowiednim nawodnieniu młodego organizmu. Ciekawostką jest fakt, że mleko bardziej nawadnia niż woda. Znakomicie sprawdzą się koktajle owocowe na bazie mleka i produktów mlecznych oraz chłodniki warzywne, które dostarczą także elektrolity takie jak: potas, wapń, sód, magnez. Co więcej potrawy te świetnie zaspokajają pokusę na słodycze.

Możesz także przygotować wspólnie z dzieckiem zdrowe desery. Polecamy babeczki z truskawkami.

Wystarczy przygotować następujące składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę truskawek (mogą być mrożone)
  • ½ szklanki mleka 3,2%
  • 100 g masła roztopionego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru brzozowego

Technika wykonania jest bardzo prosta. Truskawki rozmrażamy, jeżeli skorzystaliśmy z mrożonych. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Łączymy ze sobą mleko, jajka, masło i mieszamy składniki. Następnie w drugiej miseczce mieszamy mąkę, proszek i cukier. Masę z pierwszej miski wlewamy i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy truskawki i znów mieszamy. Ciasto nakładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut. I kolorowy, pyszny podwieczorek jest gotowy. Babeczkę można podać z koktajlem truskawkowym bądź samym mlekiem.

Oprócz odpowiedniej estetyki posiłku, warto także zadbać o właściwą formę podania. Tutaj z pomocą przychodzą nam bohaterowie bajek, których wizerunki pojawiają się na talerzykach, sztućcach, kubeczkach. Można także udekorować danie kolorowymi patyczkami koktajlowymi lub użyć specjalnych talerzyków z przegródkami.

Po wiele ciekawych i inspirujących przepisów zapraszamy na stronę mlecznej kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, www.kochammleko.pl oraz na https://www.facebook.com/mamykotanapunkciemleka,  która finansowana jest z Funduszu Promocji Mleka i realizowana przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Przypominamy, że rekrutacja trwa cały rok, a udział w projekcie jest bezpłatny. Na każdą placówkę czeka mnóstwo atrakcji i konkursów. Gorąco zapraszamy bo na mleku, jego przetworach i zdrowych nawykach znamy się jak nikt inny.
10 sprawdzonych sposobów, jak wspomóc dziecko w nauce programowania - pobierz darmowy ebook

POLECAMY