„Więcej warzyw na talerzu” czyli jak przekonać dzieci do warzyw

Czy największego warzywnego niejadka można przekonać do warzyw? Można, trzeba tylko wiedzieć jak.

Dzieci i warzywa to temat dla wielu drażliwy. Prawda jest taka, że większość dzieci warzyw nie je, a my, rodzie nie bardzo wiemy co z tym zrobić, bo przecież chcielibyśmy by nasze pociechy jadły warzywa chętnie. Wydaje nam się, że w tym temacie zrobiliśmy już dosłownie wszystko, a nasze dziecko jak nie chciało jeść warzyw, tak nadal nie chce. Czy na pewno mamy rację?

Książka „Więcej warzyw na talerzu” autorstwa Magdaleny Gembackiej wyjaśnia jak przekonać największych antyfanów warzyw do jedzenia ich chętnie. Zwraca uwagę na to czego rodzice zazwyczaj nie zauważają. Sama byłam przekonana, że znam już wszystkie „sztuczki” by przekonać dziecko do zjedzenia kalafiora. Autorka wyprowadziła mnie z błędu.

„Więcej warzyw na talerzu” to pozycja obowiązkowa nie tylko w domu, w którym warzywa na talerzach nie są mile widziane, ale także tam gdzie wszyscy warzywami się zajadają, gdyż ta książka to przede wszystkim fantastyczne przepisy. Znajdziemy w niej warzywne menu nie tylko dla dzieci, ale całej rodziny. Zaczynając od przekąsek, przechodząc przez śniadanie, obiad i na kolacji kończąc.

Przepisy zamieszczone w książce sprawiają, że warzywa przestają kojarzyć nam się nudno. Niestety większość mojego pokolenia wyniosła z domu przekonanie, że warzywo to nudny dodatek do obiadu, a nie pełnowartościowe danie, ta książka zmienia to podejście.

Na zachętę zostawiam kilka przepisów:

Sałatka z ciecierzycy i kaszy bulgur z warzywami i sosem winegret

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na winegret dokładnie wymieszać. Można użyć trzepaczki, miksera albo wlać do słoika, dokładnie zakręcić i minutę potrząsać.
2. Paprykę bez gniazda nasiennego pokroić w małą kostkę. Suszone pomidory drobno posiekać.
3. Do miski wsypać ciecierzycę, kaszę bulgur, paprykę, suszone pomidory, szczypiorek, natkę i słonecznik.
4. Dodać zioła prowansalskie i sos winegret. Wymieszać.
5. Najlepiej smakuje 30 minut po przygotowaniu, gdy smaki się przegryzą.

Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki albo ze słoika)
1½ szklanki ugotowanej gruboziarnistej kaszy bulgur
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
4 pomidory suszone z oliwy
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
2-3 łyżki lekko podprażonych pestek słonecznika

Winegret:
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka syropu klonowego

Kotleciki marchewkowo-fasolowe

Przygotowanie:

  1. Ugotować kaszę jaglaną
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy. Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Fasolę, kaszę, podsmażoną cebulkę, marchewkę i przyprawy zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę lub bułkę tartą i doprawić do smaku solą.
  4. Z tak powstałej masy formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej lub zmielonych płatkach i smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35–40 minut. W połowie pieczenia obrócić delikatnie na drugą stronę.

Składniki:
(4-6 kotlecików)

1 duża cebula lub 2 małe
2 marchewki
1½ szklanki ugotowanej białej drobnej fasoli (może być z puszki lub słoika)
¹⁄3 suchej szklanki kaszy jaglanej
4 łyżki mąki ryżowej lub bułki tartej
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka sosu sojowego
sól
oliwa extra vergine
bułka tarta lub zmielone płatki kukurydziane bez cukru do obtaczania

Curry z ciecierzycą, pomidorami i pieczoną papryką

Znakomite, aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej smakuje, gdy przygotuje się je latem ze świeżych, mięsistych pomidorów i słodkiej papryki. Jest bardzo sycące, bogate między innymi w białko, witaminę C i likopen.

Przygotowanie:

  1. Papryki upiec
  2. W dużym garnku podsmażyć na oliwie posiekany drobno czosnek i cebulę, dodać starty imbir, kolendrę, kumin, cynamon i wędzoną paprykę, a po chwili dodać jeszcze obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
  3. Dusić do momentu, aż pomidory rozpadną się i zmienią strukturę.
  4. Dodać pokrojoną drobno pieczoną paprykę i ciecierzycę.
  5. Całość wymieszać, wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą. Podawać ze świeżą kolendrą i ryżem.

Składniki:

(4–6 porcji)

1 cebula
3 ząbki czosnku
2–3 cm świeżego imbiru
½ kg dojrzałych pomidorów (około 6 sztuk)
2 czerwone papryki 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika albo puszki)
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego kuminu
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka i 1 łyżeczka syropu klonowego
4 łyżki mleczka kokosowego
sól
świeża kolendra
oliwa extra vergine

 

Książkę kupisz >TUTAJ<

Obserwuj

Magdalena Śpiewak

Szefowa at Mądrzy Rodzice
Mama dwóch chłopców - Benia i Fabiana, żona jednego męża - Jakuba. Wszechwładna szefowa Mądrych Rodziców, a zarazem autorka tekstów, opiekunka naszego Instagrama i Faceboooka. Blogerka znana jako Dziewczyna z obrazka. Kocha jednorożce, uwielbia tatuaże.
Obserwuj

Latest posts by Magdalena Śpiewak (see all)