• Kategoria: Gotujemy
  • Data:

Na dzień dziecka – pizza z mascarpone, śliwkami kalifornijskimi i miętą

Dzień Dziecka to nie tylko okazja do prezentów. Często przygotowujemy wtedy dla dzieci smakołyki. Fajnym pomysłem jest przygotowanie ich wspólnie.

Przy okazji Dnia Dziecka wielu rodziców skupia się na prezentach, często bardzo drogich. Przekonywaliśmy, że czasem warto pomyśleć o prezentach prostszych i tańszych. W wielu rodzinach, w których na co dzień dba się o eliminowanie niezdrowych składników z diety, w tym szczególnym dniu obowiązuje większa swoboda. A gdyby tak przygotować coś smacznego wspólnie? W ten sposób oprócz smakołyku dajemy dziecku coś, co jest bezcenne – wspólnie spędzony czas.

Mamy dla Was fajny przykład na pyszną pizzę z mascarpone, truskawkami, śliwkami kalifornijskimi i świeżą miętą. Z tego przepisu powinny wyjść Wam 2 pizze. Łączny czas na ich przygotowanie to ok. 120 minut.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 kubki mąki
  • 3 łyżeczki aktywnych drożdży
  • 1 kubek letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 śliwek kalifornijskich drobno posiekanych
  • szczypta cukru
  • dodatkowa mąka do posypywania przy wałkowaniu

Dodatki do pizzy:

  • mascarpone
  • truskawki
  • śliwki kalifornijskie
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Zaczyn:

3 łyżki letniej wody, cukier i drożdże dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.

Ciasto:

Przesiać mąkę z solą. Do dużej miski z zaczynem przełożyć 2 i 1/4 szklanki mieszanki mąki. Zmieszać 1 szklankę letniej wody z 3 łyżkami oleju i odstawić. Do miski z mąką dodać 2/3 z wody wymieszanej z olejem. Ciasto mieszać ręką, dodając pozostałą mąkę i wodę z olejem. Ciasto ugniatać około 10 minut do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeśli po dodaniu wszystkich składników ciasto nadal będzie przywierać do palców można dodać trochę więcej mąki. Gotowe ciasto smarujemy oliwą (czwarta łyżka ze składników) i odkładamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu ciasto wyjąć i podzielić na dwie porcje. Na posypanym mąką blacie układamy kulę z ciasta i rozwałkowujemy do żądanej wielkości.

Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy, gotową, rozwałkowane ciasto przekładamy na posypany mąką papier do pieczenia.

Na górze rozprowadzamy mascarpone, układamy pokrojone truskawki i śliwki kalifornijskie.

Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10-12 minut (funkcja termoobieg).

Po wyjęciu pizzę posypujemy świeżą miętą i podajemy.

Jakub Śpiewak
Obserwuj

Jakub Śpiewak

Mąż, tata dwóch chłopców - Fabiana i Benia oraz dwójki dorosłych dzieci, dziadek jednego wnuka. Autor tekstów, grafik, fotograf i opiekun techniczny Mądrych Rodziców. Bloger znany jako Spesalvi. Prywatnie bawi się muzyką i fotografią, fan Mike'a Oldfielda i Sabatonu.
Jakub Śpiewak
Obserwuj

Latest posts by Jakub Śpiewak (see all)