• Kategoria: Archiwum
  • Data:

W kuchni z dzieckiem, czyli wychowawcza wartość nauki gotowania

Prawie każdy zgodzi się, że gotowanie jest jedną z najważniejszych życiowych umiejętności. Z tego powodu wiele osób stara się jej uczyć swoje dzieci już od najmłodszych lat. Dlaczego warto nauczyć dzieci gotowania i w jaki sposób to zrobić?

Dziecko w kuchni? Świetny pomysł!

Zalety uczenia dzieci gotowania są naprawdę liczne i godne uwagi. Można dzięki temu między innymi:

  • Zbliżyć się do dziecka – Wspólne wykonywanie z dzieckiem przydatnych i interesujących czynności jest jednym z najlepszych sposobów spędzania z nim czasu w sposób ciekawy i pożyteczny dla obojga. Pokazując dziecku wykonywanie „dorosłych” czynności, można doskonale zbudować swój autorytet w jego oczach.
  • Nauczyć dziecko doceniać pracę wykonywaną w kuchni – Gdy dziecko jest głodne lub po prostu ma ochotę na coś smacznego, jego życzenie jest rozkazem. Tymczasem warto pokazać dziecku, że obiad nie pojawia się magicznie na stole tylko dlatego, że sobie tego życzymy. Przygotowanie smacznego i pełnowartościowego posiłku to przecież kawał ciężkiej pracy. Pomagając w gotowaniu, dziecko uczy się, że praca wykonywana dla bliskich bywa czasochłonna, ale też niezwykle satysfakcjonująca.
  • Nauczyć dziecko cierpliwości, dokładności i sprawności manualnej – Gotowanie to seria nierzadko skomplikowanych zadań, dlatego jego nauka na pewno wpłynie na rozwój intelektualny i manualny dziecka.

Warto pamiętać o tym, że o ile standardem jest nauczanie gotowania dziewczynek, zdecydowanie nie należy zaniedbywać tego aspektu edukacji u chłopców. Szczególnie we współczesnym świecie, gdy podział na role płciowe nie jest już aż tak oczywisty warto zadbać o to, by chłopcy również potrafi zrobić co nieco w kuchni. Dzięki temu po usamodzielnieniu się nie będą musieli polegać na mikrofalówce i jedzeniu na dowóz, a porządne umiejętności kuchenne na pewno pomogą mu zachwycić drugą połówkę!

Pierwsze kroki młodych kucharzy

Jeśli chodzi o naukę gotowania dziecka, może być ona naprawdę prosta i przyjemna dla obu stron. Należy pamiętać tylko o tym, by:

  • Dostosować poziom skomplikowania dań do wieku dziecka – Sprawa oczywista. Najmłodszym dzieciom raczej nie powinno się powierzać rzeczy bardziej skomplikowanych niż wyrabianie ciasta czy lepienie pierogów.
  • Zachować do dziecka cierpliwość – Ciężko wymagać od początkującego kucharza, by wszystko wykonał idealnie i samodzielnie. Należy się raczej przygotować na to, że popełni mniejsze lub większe błędy i narobi trochę bałaganu – wtedy powinno się dziecku pomóc, a nie denerwować się na nie. Najlepszym pomysłem może okazać się wybranie na naukę gotowania dnia, w którym mamy trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu.
  • Pozwolić dziecku na podejmowanie decyzji – Jeżeli istnieje możliwość wybrania składników, warto zostawić wybór dziecku. Dziecko poczuje, że rzeczywiście ma wpływ na ostateczny kształt dania i będzie miało okazję, by szlifować jedną z ważniejszych kucharskich umiejętności, jaką jest umiejętność dobierania składników.

Warto pamiętać, że nauka gotowania ma być dla dziecka przede wszystkim pouczającą zabawą. W ten sposób rodzice mogą również bawić się świetnie w kuchni!

Wychować mistrza kuchni

Ucząc dziecka gotowania można dać mu naprawdę wiele przydatnych umiejętności i samemu zyskać ogromną satysfakcję i mnóstwo radości z obserwacji, jak dziecko krok po kroku rośnie na świetnego kucharza. Korzyści z nauki zarówno dla dziecka, jak i rodzica rozłożone są na lata, dlatego warto rozpocząć ją jak najwcześniej. Na pewno poczujesz się wspaniale, gdy twoje dziecko przygotuje Ci wspaniały obiad!

W przygotowaniu artykułu pomogła strona: wtwojejkuchni.pl
Mądrzy Rodzice
Obserwuj

Mądrzy Rodzice

archiwum at Mądrzy Rodzice
Mądrzy Rodzice to blog prowadzony przez rodziców - dla rodziców, którzy chcą rozwijać się w swoim rodzicielstwie. Bliska nam jest myśl pedagogiczna Janusza Korczaka.
Mądrzy Rodzice
Obserwuj

Latest posts by Mądrzy Rodzice (see all)