Ciasteczka dla diabetyków

Jeśli chorujesz na cukrzycę, nie musisz rezygnować z jedzenia słodyczy. Z powodzeniem zastąpisz rozmaite łakocie odpowiednikami przyjaznymi cukrzykom. Dzięki tym przepisom możesz sprawić sobie odrobinę przyjemności.

Czekoladowe ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki rozdrobnionych migdałów
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, drobno posiekana
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonych migdałów i siemienia lnianego

Masło i mleko podgrzać na małym ogniu. Do suchej miski wsypać wszystkie suche składniki. Całość wymieszać i połączyć z podgrzanym masłem z mlekiem i dwoma jajkami. Nakładać łyżką  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Ciasteczka bananowo-kokosowe

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zblenduj składniki. Ręcznie formuj płaskie okrągłe ciasteczka albo wylep masą foremki. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem i piecz przez 20-30 minut.

Ciasteczka marchewkowe

Składniki:

  • 150 g startej marchewki
  • 400 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka stewii
  • Kostka masła
  • Dżem bez cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z masłem. Dodać marchew, słodzik i dokładnie połączyć. Rozwałkować na placek grubości 5 mm i wycinać krążki szklanką. W połowie ciasteczek wyciąć środki małym kieliszkiem. Składać oba rodzaje krążki, przekładając je najpierw dżemem. Układać na blaszce. Piec przez 20 minut w 180 stopniach.

Ciasteczka z mąki kokosowej

Składniki:

  • 70 g mąki kokosowej
  • 50 g cukru brzozowego lub ksylitolu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek oleju kokosowego

Wymieszać wszystkie składniki. Masa powinna być miękka i plastyczna. Z ciasta formować kulki, spłaszczyć je i ułożyć na blasze. Piec przez 18 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać ciasteczka cukrem-pudrem przygotowanym wcześniej z ksylitolu.

Amarantuski

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka poppingu amarantusowego
  • ½ szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 garść nasion słonecznika
  • 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich

Daktyle zalać gorącą wodą tak, aby przykryła ona bakalie. Gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, cały czas mieszając. Ostudzoną masę wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować małe kuleczki i rozgnieść je na blaszce. Piec krótko w 180 stopniach, dopóki ciasteczka się nie zarumienią.

Ciasteczka gruszkowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ziaren słonecznika i orzechów włoskich
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 kg gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju

Zmielić orzechy i słonecznik. Gruszki obrać i zblendować na masę. Dodać zmielone orzechy, sezam, cynamon i mąkę. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pokroić na małe kwadraciki.

Jeśli mamy ochotę na domowe wypieki, warto pamiętać o zdrowotnych ograniczeniach. Ciasteczka dla diabetyków smakują wspaniale i w niczym nie ustępują tym zwykłym. W dodatku zaproponowane przepisy są szybkie, proste i tanie.

MK
Przepisy kulinarne dla diabetyków znajdziesz na: slodziak.eu/przepisy-kulinarne-dla-diabetykow/.

Mądrzy Rodzice
Obserwuj

Mądrzy Rodzice

archiwum at Mądrzy Rodzice
Mądrzy Rodzice to blog prowadzony przez rodziców - dla rodziców, którzy chcą rozwijać się w swoim rodzicielstwie. Bliska nam jest myśl pedagogiczna Janusza Korczaka.
Mądrzy Rodzice
Obserwuj

Latest posts by Mądrzy Rodzice (see all)