• Kategoria: Polecamy
  • Data:

3 pomysły na pozbycie się nudy z kuchni. Walcz kulinarnie z…kaszą!

Nudne kanapki na śniadanie? Brak pomysłu na obiad dla całej rodziny? W lodówce ciągle te same składniki? Jeżeli podczas domowego pichcenia zbyt często miewasz uczucie deja vu i nie wychodzisz poza ramy sprawdzonych już wielokrotnie przepisów, istnieje ryzyko, że w Twojej kuchni niepostrzeżenie zadomowiła się rutyna.

Rutyny dającej satysfakcjonujące skutki nie trzeba za wszelką cenę przeganiać, ale możesz się nawet nie spostrzec, kiedy ewoluuje w nudę, wypierającą przyjemność płynącą z wyczarowywania potraw na talerzu. A przecież żeby odmienić codzienne gotowanie, wystarczy znaleźć zaledwie jeden uniwersalny składnik, z którym możesz przyrządzić wiele różnorodnych dań dla rodziny.

Wyobraź sobie, że możesz kupić co najmniej kilka opakowań jednego produktu za jednym zamachem – i z każdej porcji przyrządzić totalnie nowy posiłek! Takim podatnym na innowację produktem jest kasza – wartościowa pod względem odżywczym, sycąca, rozgrzewająca w ciepłych daniach, podstawa słodkich deserów, dająca duże pole do popisu w kuchni. Na słodko, wytrawnie i egzotycznie.

Kasza na słodko – na śniadanie i podwieczorek

Cooked Quinoa

Delikatnie słodkie śniadanie przywitają z radością dzieci, które chętniej jedzą posiłki atrakcyjne wizualnie: zwłaszcza w przypadku maluchów można powiedzieć, że „jedzą także oczy”. Owsianka na śniadanie może nie brzmieć kusząco, ale amarantusianka – już intrygująco! Jak przyrządzić kaszę amarantus, aby rozkoszować się o poranku smakiem kremowej owsianki? Jako podstawę przygotuj:

  • 100 g kaszy amarantus
  • Pół szklanki mleka
  • Pół szklanki wody
  • Kilka sztuk ulubionych owoców
  • Szczyptę soli
  • Opcjonalnie:
  • Korzenne przyprawy
  • Miód
  • Cukier waniliowy

Ugotuj kaszę amarantus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy kasza zacznie gęstnieć, dodawaj powoli mleko i gotuj, aż kasza osiągnie pożądaną konsystencję. Dodaj szczyptę soli i cukier waniliowy (opcjonalnie).

W zależności od owoców, jakie wybierzesz, owsiankę możesz podawać na ciepło lub na zimno. Na zimno – z owocami sezonowymi, takimi jak truskawki czy maliny, na ciepło – z jabłkami z cynamonem. Jabłko pokrój w plasterki, wrzuć na patelnię z jedną łyżeczką masła i duś do miękkości z cynamonem, miodem oraz gałką muszkatołową. Do korzennych jabłuszek możesz też dodać zmielone goździki.

Amarantusiankę przekładaj do miseczek, dodawaj owoce. Każdą porcję możesz jeszcze posypać np. muesli, suszonymi owocami, nasionami słonecznika…czym tylko zamarzysz!

Błyskawiczna kasza kuskus na obiad z łososiem

kasza-kuskus-z-lososiem-winiary

Obiady od poniedziałku do piątku kojarzą się z szybkimi daniami, przy których nie trzeba spędzać całego popołudnia po pracy w kuchni, a które nasycą domowników do pory kolacji (ewentualnie zostawią miejsce w żołądku na nieduży podwieczorek). W kategorii „szybki obiad po pracy i szkole” doskonale sprawdza się kasza kuskus, której porcję wystarczy zalać na kilka minut wrzątkiem, doprawić – i można już ją wcinać z dodatkami.

Kasza kuskus na talerzu może wystąpić z marynowanym łososiem z musztardą (lub innym filetem z ryby), którego wystarczy wcześniej zamarynować w kompozycji wybranych przypraw (np. bazylii, oregano, słodkiej lub ostrej papryki, ziół prowansalskich) i wstawić do lodówki, aby wszystkie smaki i aromaty przeniknęły mięso.

Filety w marynacie możesz usmażyć na patelni bądź upiec w piekarniku, co nie zajmie Ci więcej niż pół godziny. Rybę z kaszą kuskus zaserwuj z ulubioną surówką, ogórkiem kiszonym, kompozycją warzyw (np. marchewki, groszku, kukurydzy). Niech cała rodzina rozkoszuje się delikatnym mięsem ryby, dobrze doprawioną kaszą i atrakcyjnym warzywnym dodatkiem. Krótki czas przygotowania – a jaki efekt!

[box title=”” border_width=”2″ border_color=”#dd3333″ border_style=”dotted” icon=”fire” icon_style=”border” icon_shape=”circle” align=”left”]Porada: kaszę kuskus zalewaj wrzątkiem w małych miseczkach lub filiżankach. Nakryj je talerzem – i ostrożnie przewracając całość do góry nogami, wyłóż kaszę na talerz. Wtedy ułoży się w stożek.[/box]

Z kuchni włoskiej do polskiej, czyli sycąca polenta z sosem

prostokatna-polenta-z-miesem-winiary

Kolejna prosta i szybka w przygotowaniu kasza to kasza kukurydziana, podstawowy składnik tradycyjnego włoskiego dania – polenty z sosem i serem. Kaszę kukurydzianą gotuj w bulionie warzywnym w proporcjach 200 g kaszy na 500 ml bulionu – kasza powinna w ciągu pół godziny wchłonąć wodę i stać się miękka. Pamiętaj o regularnym mieszaniu, aby kasza nie przywarła do dna garnka! Na koniec gotowania do polenty dodaj pieprz i sól (ewentualnie również inne przyprawy), łyżkę masła oraz starty ser (np. 150 g parmezanu).

Czas na schłodzenie kaszy w lodówce (przez ok. godzinę). Przygotuj taką formę, w której przygotowana warstwa kaszy będzie miała co najmniej 2 cm wysokości. Uprzednio posmaruj formę masłem, wyłóż kaszę i wstaw do lodówki.

Gotowa polenta będzie nadawała się do krojenia nożem na porcje. Każdy plaster polenty możesz podgrzać na patelni, delikatnie go rumieniąc. Podawaj z ciepłym sosem pieczarkowym bądź pieczeniowym – choć tradycyjnie polentę podaje się z sosem grzybowym. Wtedy pamiętaj, że najmłodsze dzieci nie powinny jeść ciężkostrawnych grzybów! Maluchom podaj inny sos (np. pomidorowy lub pieczeniowy)…albo domowy mus owocowy!

Polenta with bolognese soup

 

Polenta z serem i sosem to podstawowa wersja włoskiego dania – możesz eksperymentować kulinarnie i podawać ją z mięsnym gulaszem, kompozycją warzyw i mnóstwem przypraw. Jeśli chcesz, aby danie wyglądało atrakcyjniej, nie musisz kroić polenty w prostokąty czy kwadraty – użyj szklanek i wykrawaj z niej kółka (jak z ciasta na pierogi). Możesz ją również podawać bez chłodzenia w lodówce – jak placek.

Kasza amarantus, kuskus i kukurydziana to rewelacyjne trio w kuchni, ale warto też spróbować przepisów z innymi kaszami – między innymi gryczaną, jaglaną, jęczmienną, owsianą, bulgur…Dowiedz się, jak wiele kulinarnych odsłon mają!

Artykuł powstał we współpracy z firmą Winiary
Jakub Śpiewak
Obserwuj

Jakub Śpiewak

Mąż, tata dwóch chłopców - Fabiana i Benia oraz dwójki dorosłych dzieci, dziadek jednego wnuka. Autor tekstów, grafik, fotograf i opiekun techniczny Mądrych Rodziców. Bloger znany jako Spesalvi. Prywatnie bawi się muzyką i fotografią, fan Mike'a Oldfielda i Sabatonu.
Jakub Śpiewak
Obserwuj

Latest posts by Jakub Śpiewak (see all)